Nanoc

Vanavond heb ik eens rond gekeken naar static site generators, want dat is wat ik wil voor de website van de Game Section. Die website is nu een wiki, met een handvol pagina's, en zonder dat er iemand anders iets (kan) wijzigen. Daarom had ik het graag statisch gedaan, en dan komen we dus snel uit bij SSG's.

Uiteindelijk heb ik er drie geprobeerd: jekyll (zoals bij GitHub Pages), pelican en nanoc. Pelican had voor mij alvast 1 voordeel, en wel het in Python geschreven is, en de anderen in Ruby. Echter, pelican, en na wat zoeken bleek zo ongeveer alle Python SSG's, zijn sterk gericht op blogging, wat hier dus zeker niet van toepassing is. Ook jekyll heeft blogging functionaliteiten, maat is ook zeer gemakkelijk algemeen inzetbaar. Uiteindelijk koos ik voor nanc, en wel vanwege de flexibiliteit. Het parsen van de source van de pagina's gebeurt bijvoorbeeld door filters, waardoor je zelf een bepaalde filter kan gebruiken voor bv een bepaalde extensie. Één zo'n filter is Pandoc, waardoor virtueel elk formaat ondersteund wordt, inclusief wiki-syntax, waardoor ik de bestaande pagina's, op een paar details na, kon copy-pasten.

Voordat ik het natuurlijk in gebruik kan nemen moet nog een stylesheet worden uitgewerkt, maar de pagina's zijn er al. Ik ben eigenlijk zozeer onder de indruk van nanc, dat ik besloten heb om Online - Urbanus niet naar WordPress te migreren, maar naar nanc. Dat is zeer eenvoudig, want nanc ondersteund ook probleemloos HTML als source.