VPS

Afgelopen week is er heel wat gebeurt ... Al een tijdje was de boot-partitie van mijn Raspberry Pi read-only, wat eigenlijk geen problemen gaf, tot de nieuwe versie van de firmware een extra pakket nodig had, en zo de updates van andere pakketten tegenhield. Daarom heb ik de partitie geremount met rw. En dit leek te werken ... tot de root partitie tijdens het installeren van de updates ro werd.

Uiteindelijk bleek de SD kaart bad sector(en) te hebben. Nieuwe SD kaart met verse installatie zou me 25 euro excl. btw kosten. Aangezien ik al een tijdje af wou van mijn veel te ruime hosting abonnement, leek dit wel een heel goede gelegenheid om een VPS te gaan gebruiken op het cloud systeem van PCextreme. Ik gebruik hierbij een Agile instantie, die eigenlijk gewoon een vrij traditionele VPS is, zonder replication en dergelijke.

Uiteindelijk heb ik de VPS geïnstalleerd en de backups teruggeplaatst, intussen werd ook het certificaat van de blog vernieuwd. Intussen is het blog volledig gehost op de VPS, wat de website een pak sneller maakte. Ik dacht immers dat het vooral de rpi was die het zo traag maakte, maar na de overstap op de VPS zag ik dat de blog gewoon zo lang nodig had om te renderen. Intussen heb ik ook de community fora van de Game Section gemigreerd naar de VPS, meet https, uiteraard.

Het is dus de bedoeling alles over te zetten voor het einde van het jaar, wanneer mijn abonnement ten einde loopt. Ik heb voor dit alles trouwens geen gebruik gemaakt van de Apache en MySQL, maar van nginx en MariaDB. nginx om de simpele reden dat ik hier zeer tevreden over was bij mijn rpi, en ik met name de config sneller is. Over snelheid zal ik me niet uitspreken. MariaDB tov MySQL lijkt me logisch, aangezien MariaDB de GPL-only fork is uit de community, en actieve ontwikkeling kent, terwijl MySQL relatief dood lijkt. Blijkbaar zijn ook de meeste grote tech-bedrijven die MySQL gebruikten overgestapt naar MariaDB, dus ...

Daarnaast heb ik ook een aantal wijzigingen doorgevoerd aan dit blog, en zo is dit de eerste post die geformatteerd werd met markdown, ipv bbcode. De oude posts blijven echter zonder problemen werken met bbcode, dankzij een kleine wijziging aan de Markdown-plugin.

Ik denk er ook sterk over na om de Urbanus-website niet meer als afzonderlijke entiteit te hebben, maar in pagina's op het blog te stoppen, die dan ook onder een nieuw domein zou komen. Dit zou handiger zijn dan het huidige systeem dat afhangt van MyBB, en dat ik natuurlijk zelf up-to-date moet houden. Daarnaast kan ik dan ook wel eens beginnen nadenken over het nut van het forum. Mogelijk zou, zeker vanuit veiligheidsperspectief, het forum verdwijnen, met wel een HTML-versie van het forum. De wiki van de Game Section zou wel eens een gecompileerde wiki kunnen worden. Dit blog wordt mogelijk dan toch Engelstalig.