Hardware decoding (2)

De vorige keer melde ik dat ik hardware decoding had op mijn nieuwe laptop. In werkelijkheid had ik enkel de video output geoptimaliseerd. De API van libav is namelijk gewijzigd, en de manier waarop mplayer2 aan de hand van afzonderlijke codecs de hardware decodoing te activeren wordt niet eer ondersteund. Verder was het sowieso geen goed idee om vdpau te gebruiken. Deze laag naar vaapi zorgt voor extra overhead, en hier werd enkel H264 ondersteund.

mplayer2 wordt niet meer ontwikkeld, en mplayer is uit Debian gezwierd. Nu, die laatste heeft wel terug wat activiteit, maar ze is toch relatief beperkt. Daarnaast, vaapi wordt vooralsnog niet ondersteund. mpv is een fork van mplayer2, die wel alle nieuwe technieken ondersteunt, die wel nog actief ontwikkeld wordt, maar die spijtig genoeg niet compatibel is met mplayer. Het wordt dus kiezen: een langere batterijduur, of vaarwel zeggen tegen smplayer. Nu, op mijn laptop gebruik ik de playlist van SMPlayer toch niet, dus ben ik overgeschakeld naar mpv.

mpv heeft maar vier nadelen, allereerst dus het feit dat het niet werkt met SMPlayer, het is geen liefhebber van CR's in ondertitelbestanden, deinterlacing werkt (voorlopig) niet in combinatie van hardware decoding (of toch niet met vaapi) en, een kleintje, standaard wordt de resterende tijd getoond, en niet de totale tijd.

Nu, ik heb wel wat aan het configuratiebestand gezeten:

vo=vaapi
hwdec=vaapi
hwdec-codecs=all

save-position-on-quit
heartbeat-cmd="xscreensaver-command -deactivate"

ass-line-spacing=-10
sub-text-font="Liberation Sans Narrow:style=Bold"
sub-text-font-size=55
sub-text-shadow-color="#000000"
sub-text-shadow-offset=1