Hardware decoding

Gisteren kon ik niet slapen van de warmte, en heb ik dan uiteindelijk maar mijn laptop genomen en eens uitgezocht hoe ik de hardware decoding van Intel kon gebruiken op mijn laptop.

Het bleek dat dit gebeurt via de VA API library, maar aangezien die standaard (er zijn wel aanpassingen beschikbaar, maar lijkt er op dat die niet in Debian zitten, en ik vermoed dat daarop gealludeerd wordt met de vaapi output in gnome-mplayer, de basis van gecko-mediaplayer) niet beschikbaar is voor mplayer2. Echter, VDPAU wel, en ik had al gezien toen ik een rondkeek voor status van nouveau drivers, dat er nu als free software beschikbaar zijn. En, gelukkig bestaat er zoiets als libvdpau-va-gl1 die een wrapper is rond VA API.

Echter, nog steeds krijg ik een error waneer ik VDPAU wil gebruiken. Standaard wordt immers libvdpau_nvidia.so ingeladen, of beter gezegd, dat wordt geprobeerd, want dat lukt natuurlijk niet. Via de VDPAU_DRIVER environment variabele kan dit echter opgelost worden, en dus voegde ik dit toe aan mijn .profile bestand:

if [ "$(hostname)" = "kevin-laptop" ]; then
	export VDPAU_DRIVER="va_gl"
fi

Nu, als ik na de examens Debian Jessie installeer op mijn nieuwe SSD zal ik zeker het pakket mesa-vdpau-drivers niet mogen vergeten, waarmee ik video acceleration met de nouveau drivers. Ben eens curieus hoe de ondersteuning zal zijn voor mijn Geforce 240 GT. Het is zeer waarschijnlijk dat ik de 210 die ik in mijn kotpc heb in mijn desktop stop, tenzij de support dus in orde zou zijn nu, maar ik vrees er een beetje voor. Een voordeel van de 210 is wel dat die passief gekoeld is, terwijl de 240 een ventilator heeft, en die heeft van tijd tot tijd een tikje nodig, of ze maakt "verschrikkelijk" veel lawaai tijdens het opstarten ... En, ik zal zoiezo trachten terug de iGPU te gebruiken.