Nieuwe laptop

Woensdag kwam mijn nieuwe laptop toe. Ik zou normaal gewacht hebben tot na de examens, maar ik was er de laatste dagen veel te veel mee bezig, en daarom heb ik besloten hem nu toch maar te kopen. Het is een Acer C720. Dit was uiteindelijk de enige optie. Het is een van de enige (geen hybride!) zonder touchscreen, mat scherm, minder dan 12 inch, met ssd voor minder dan 500 euro. Veel minder wel te verstaan, de laptop (chromebook) zelf kostte me 269 euro. Dat is eigenlijk nauwelijks meer dan mijn Eee PC. Het totaal was wel iets hoger, omdat, in tegenstelling tot mijn Eee PC, er geen hoesje werd meegeleverd.

Nu, het is een van de best presterende chromebooks (er zijn er geen die strict beter presteren) beschikbaar, en heeft een mooie batterijduur van geadverteerd 8,5 uur, maar dat kan zelfs meer worden. Daarnaast is hier standaard reeds SeaBIOS aanwezig, zodat er geen nieuwe firmware geïnstalleerd moet worden om een ander OS te installeren, want het spreekt voor zich dat ik niet van zin ben om Chrome OS te gaan gebruiken. Allereerst is het te beperkt, te fancy en een aanslag op mijn privacy. Verder werkt ook alle hardware met free drivers en firmware. Voorlopig moet de driver voor het touchpad echter wel nog handmatig gecompileerd worden en in de modules folder geplaatst worden, aangezien die nog niet opgenomen is in de main kernel.

Echter, SeaBIOS start standaard niet. Dit kan geactiveerd worden met Ctr-L, maar dat is natuurlijk niet echt handig. Om dit op te lossen moet je een hexadecimale waarde naar het flashgeheugen schrijven. Echter, dat geheugen is natuurlijk readonly, en om deze beveiliging uit te schakelen moet je even een schroef losdraaien op het moederbord. Dit verliep voortreffelijk, en zelfs gemakkelijker dan gedacht. Uit deze post concludeerde ik namelijk dat er gefoefeld moest worden om de case open te krijgen, maar er is aan de kant van het scherm een stukje dat "los" zit. Als je daar een beetje aan vriemmelt klikt de case los. Het lijkt er ook echt op gemaakt, want ik kon niets zien wat dit stukje plastiek anders een functie zou geven.

Enfin, dan het installeren. Een verbinding maken lukte inderdaad niet, zoals in het artikel van the_unconventional al waarschuwde, al heb ik hem wel doorlopen en dan na de poging verder gedaan, hierdoor werd wel mijn hostname ingesteld tijdens de installatie. Verder lukte het me niet met de iso voor xfce4. Er waren corrupte bestanden. De iso was echter correct (hash), dus ik vermoed dat het aan de USB stick lag. Het gaat hier om Debian Jessie, aangezien de kans nogal klein is dat alles zou werken met een nieuw apparaat als dit.

Nu, ik heb alle bestanden op mijn home folder naar mijn nieuw machien gekopieerd. Echter, ik gebruik nu wel Firefox sync op mijn laptop, en ik synchroniseer zelfs met de config folder in mijn cloud. Mijn hele cloud map synchroniseren zou te veel onnodige ruimte in beslag nemen. Dit doet het nu eigenlijk al, want ook bij de config staan een aantal grote mappen die ik niet gebruik op mijn laptop, maar bon. Ik zal van de zomer toch echt eens proberen werken aan unisister zodat ik meerdere mappen afzonderlijk kan synchroniseren, en zo bijvoorbeeld wel de map van het huidige semester synchroniseer, maar niet die van 2 jaar geleden.

Nu, er is een nadeel aan mijn nieuwe laptop: er ontbreken een aantal toetsen: F11 en F12 zijn er niet, de andere hebben een logo ipv nummer. Maar erger is het ontbreken van de Delete toets, en Home en End, bijvoorbeeld via FN. Maar, op de plaats van Caps Lock is er een zoek toets, en die is gecodeerd als de super key, of beter bekend als de Windowstoets. Die gebruik ik als Fn toets die de functies van de logo's op de F-toetsen aangeven. Voor Delete, Home, End gebruik ik Ctrl. Echter, ik wou dit niet alleen in de grafische omgeving doen (waar ik het xvkbd commando gebruik, zoals ook in het artikel van the_unconventional werd gedaan), maar ook in de tty's. Nu, er bestaat een bestand /etc/kbd/remap, maar dat is een sed-script, en dat is niet echt handig. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van spaties en tabs voor de input van dit script, en daar moet je dan op controleren, want anders zou je kunnen ook alle toetsencombinaties die die van jou bevatten aanpassen. Uiteindelijk heb ik het gehouden op een loadkeys in /etc/rc.local:
loadkeys /etc/kbd/keymap

/etc/kbd/keymap:

control keycode 14 = Remove
control keycode 103 = Prior
control keycode 105 = Find
control keycode 106 = Select
control keycode 108 = Next

En, dit wordt trouwens ook zeker nog doorgevoerd op mijn computers, want dit is veel handiger dan steeds naar home, end ... te moeten gaan/zoeken.

Verder heb ik ook, op basis van de Arch Wiki, de volgende /etc/modprobe.d/paretje.conf aangemaakt:

# Needed in order to have sound (Arch wiki is the best!)
options snd_hda_intel index=1

# Disable webcam
blacklist uvcvideo

Verder heb ik ook even geëxperimenteerd met mate-power-manager, ipv xfce4-power-manager, aangezien die statistieken aanbiedt over de evolutie van de batterij. Echter, wanneer ik mate-power-manager gebruik kan je de brightness instellen, echter, zeker als je uit een tty komt, wordt die op 98% gezet, ipv de 60 die ik ingesteld heb. Misschien dat ik in de toekomst eens kan kijken om de statistieken als afzonderlijk programma te compileren?

Nu, standaard start hij met 100% brightness, maar ik vind dat te veel, en verspilling. Daarom heb ik een script toegevoegd aan lightdm, met name display-setup-script. /etc/lightdm/backlight.sh:

#!/bin/sh
xbacklight -set 50