Debian Wheezy als server

Ik heb vandaag en gisteren mijn server thuis opnieuw geïnstalleerd. Op de server stond nog Ubuntu (10.04 LTS), het laatste apparaat waar ik nog geen Debian (Wheezy) op had gezet. Tijdens de installatie heb ik de volgende problemen gehad, de ene al wat groter dan de andere.

CUPS heeft de eer mijn eerste probleem te zijn. Het lukte niet die te benaderen vanaf mijn desktop, en een poging dit aan te passen in het config bestand lukte aanvankelijk niet. Uiteindelijk gewoon met behulp van elinks http://localhost:631 bezocht vanaf de server, en op die manier de server publiek gemaakt.

Mijn volgende probleem was wat serieuzer. Het lukte me namelijk niet om te scannen. Het is namelijk zo dat ook de scanner gedeeld is. Nu, tegenwoordig heb ik wel een via het netwerk aangesloten printer, maar toch is het zo handiger, want op die manier is het bvb niet noodzakelijk om alles op elke computer nog eens te installeren. Ik herinnerde me nog dat het me vroeger gelukt was via hp, hp-setup -i. Echter, nu lukte dit niet. Na dit uitgevoerd te hebben zag ik weliswaar op mijn computer de scanner, maar ik kreeg een error. Op de server via hp-scan en scanimage -L kreeg ik dezelfde meldingen. Na heel wat gezocht en geprobeerd te hebben, tot zelfs een brute backport van hplip, vond ik een aanwijzing in /var/log/syslog. Ik zag daar een reeks pogingen de all-in-one te vinden mbv mDNS. Dit lukte niet na 20 pogingen. En, toen bleek het pakket libnss-mdns niet geïnstalleerd te zijn, waardoor het niet werkte. Nu, door het brute backporten, uitvoeren van hp-plugin en een poging hp-check de problemen zelf te laten oplossen, heb ik voor de zekerheid opnieuw begonnen.

Als laatste probleem gold OpenVZ. Nu is het wel de bedoeling dit te vervangen in de toekomst, maar het is wel belangrijk dat de virtuele servers zo snel mogelijk terug online stonden, zodat er opnieuw backups gemaakt konden worden, etc. De bestaande containers zijn weliswaar i386, maar dit zou onder AMD64 geen probleem mogen zijn. Debian heeft OpenVZ echter afgeschreven onder Wheezy. De wiki geeft 3 opties, naast overschakelen op LXC. Ten eerste de packages van OpenVZ gebruiken, maar dat zijn Red Hat kernels (in rpm formaat) die via alien omgezet werden naar deb, en een andere was zonder gepatchte kernel werken met een van de nieuwe versies. Voor dat laatste moeten we zelf gaan compileren. Dat heb ik gedaan, maar het was voor mij niet duidelijk wat make install exact zou doen, en ik vervuil niet graag mijn systeem met bestanden verspreid over het systeem, zonder gebruik te maken van apt-get.

Dus, gepatchte kernels dan, want OpenVZ is wel nodig, ik moet eerst eens rustig de overstap naar LXC kunnen voorbereiden. Nu, de door OpenVZ aangeboden repo bevat dus door alien geconverteerde kernels, gebaseerd op Linux 2.6.32. En, daarom heb ik het iets anders gedaan. Ik heb gewoon de Debian Squueze repo toegevoegd aan mijn sources.list, want die zijn ook 2.6.32, maar tenminste gemaakt voor Debian, volgens de Debian normen. Dan moet ik maar eens kijken om in de komende maanden over te stappen op LXC.