Upgrade van Eee PC 4G

Het is ondertussen bijna vijf jaar geleden dat ik mijn Eee PC kocht. Er zijn echter wel een paar nadelen aan het apparaat. Vooreerst is 7 inch beeld wel nogal klein, en zeker de resolutie is geregeld te beperkt, en verder is het zeker geen snelheidsmonster, vooral te danken aan de 900 MHz Celeron processor speelt hier op, al is er nog een tweede beperking: er is slechts 512 MB aan RAM geheugen.

Nu heb ik ergens in januari/februari een oude kapotte laptop ontmantelt en alle bruikbare onderdelen er uit gehaald, of te wel het geheugen, de HDD en de cd-rom player. Ik heb nu toch maar eens gekeken of die latjes compatibel zijn met mijn Eee PC, en jawel. Ik had al eens gekeken of ik er een latje kon bijsteken, en dat kon niet, maar nu heb ik dus gewoon het latje vervangen door een van de latjes uit die oude pc. Zo heb ik nu 2 GB aan geheugen in mijn Eee PC. Het zal geen wonderen doen, maar is toch al een beperking minder, die met name als het komt op aantal toepassingen tegelijk en dergelijke toch wel goed uit zal komen.

11/07/2013, 17:32:
Ik heb trouwens een tijdje geleden ook eens gekeken naar de Yeelong Notebooks, oa gebruikt door Richard Stallman, en ik zal toch zeker nog wel een jaar of 2 wachten voor ik een nieuwe koop, denk ik. Netbooks worden minder populair en duurder, en de Yeelong is niet zo'n grote vooruitgang tov wat ik nu heb. Dat is het echter wel op de grootste beperking: het scherm, maar het geheugen is ook maar 1 GB (uitbreidbaar?) en de eveneens 900 MHz Loongson zal ook geen grote verbetering zijn tov mijn Celeron. OK, door de MIPS architectuur zal er wel een hogere optimalisatie mogelijk zijn, en het is 64 bit. Langs de andere kant is de snelheid meestal niet echt de beperking. OK, sommige programma's starten iets trager op, maar in het dagelijkse gebruik is de grootste beperking toch het scherm, en dat zou wel een verbetering zijn. Enfin, wanneer ik een andere netbook wil (of moet, hij begint zijn leeftijd te krijgen) zal ik wel eens kijken naar wat nu de beste optie is, en of de verbetering het geld waard is.

Ik ben trouwens een andere beperking vergeten noemen: de accu. Die was 5 jaar geleden nog niet eens zo slecht, maar ondertussen is de technologie terug verbeterd en zijn de accutijden langer, terwijl er ook wat sleet op mijn accu geraakt. Waar ik vroeger toch wel 2-3 uur normaal gebruik had, is het nu gedaan na 1,5 uur of zo. Dat uit zich in het feit dat als ik hem gebruik op de trein naar huis, en ik laad hem niet op tijdens het weekend, dan geraak ik er niet meer mee tot in Gent. Vroeger kon ik zowat tijdens de hele rit naar Limburg (2,5 uur) zelfs filmpjes kijken. En mogelijk wordt dit dus wel de belangrijkste reden om een nieuw exemplaar aan te schaffen, want ik moet er toch minstens 1 treinrit mee kunnen doen. Maar wanneer dit ook gebeurt, het wordt zeker met een groter scherm (8-10 inch) en een hogere resolutie.