Recommends met deborphan

Op 10 juli begon ik een post om even een manier te melden om echt alle verwijderbare pakketten te verwijderen. Deborhan is daar een heel goede tool voor, maar zal enkel libraries melden, maar ook die die je zelf handmatig geïnstalleerd hebt, en dat is niet helemaal wat het moet zijn. Toch brengt het vaak pakketten boven, die apt-get autoremove niet ziet. Het lijkt een veel eenvoudiger algoritme te gebruiken, dat echter in de praktijk dus vaak vollediger resultaten biedt.

Daarom heb ik me eens verdiept in de argumenten van deborphan tijdens de examens. Je kan er voor zorgen dat deborphan alle pakketten als overbodig ziet als ze niet op een lijst staan, of nodig zijn voor die pakketten. Met andere woorden, als we hem een lijst geven met alle manual gemarkeerde pakketten, dan is ons probleem opgelost.

Echter, om de een of andere reden werkt dit niet:
deborphan -k <( apt-mark showmanual ) -na

Hiermee krijgt deborphan een lege lijst, en mag ik dus alles verwijderen. Dit lost dit dus wel op:
apt-mark showmanual > /tmp/manual ; deborphan -k /tmp/manual -na ; rm /tmp/manual