64 bit

26/06/2013:
Eindelijk is het zover, en ben ik voor mijn computer thuis (mijn EeePC is een oude Celeron, die ondersteunt enkel 32 bit, en de pc op mijn kot heb ik nog geen reden gehad) overgeschakeld op 64 bit. Ik had hier steeds mee gewacht omdat Ubuntu dit om de een of andere reden afraadt. Ik vermoed dat dit komt omdat ze, zo blijkt, niet zo negatief staan tegenover non-free software, en er zelfs een actief beleid rond voeren. En dan nog, met multiarch en dergelijke moet dit ook perfect lukken voor binaries die enkel beschikbaar zijn voor 32 bit.

08/07/2013:
Maar soit, 64 bit dus, en dat biedt een aantal voordelen. Naast het feit van de (kleine?) snelheidswinst die kan geboekt worden door het de grotere integers, daarnaast past Debian standaard meer optimalisaties toe, wegens een hoger aantal gemeenschappelijke uitbreidingen van de instructieset tussen de verschillende x86_64 processors die deze optimalisaties toelaten. Daarnaast was mijn computer op verschillende manieren "vertraagd", mogelijk dor resten van de "recommends", of door een gebrek aan bepaalde pakketten, al lijkt dat laatste me eerder onwaarschijnlijk. Maar misschien ook (vervuilde?) configuraties, of zelfs "corrupte" pakketten zouden hier de oorzaak van kunnen zijn.

Nu, deze keer heb ik terug mijn cleane manier van Debian installeren zonder ooit één recommend (automatisch) te installeren. Het probleem met de recommends is waarschijnlijk ook voor een stuk het feit dat je om den duur de recommends van de recommends van de recommends installeert, en daarbij zaken installeert die echt niet meer "nodig" of aan te raden zijn voor een volledige en optimale werking van het te installeren programma. Blijkt het toch wenselijk, kan het nog altijd handmatig geïnstalleerd worden.

Nu leverde de nieuwe installatie me niet zo veel grote problemen op, behalve dat, net zoals op mijn EeePC trouwens, in gcalctool, en op mijn desktop ook gedit, bepaalde icoontjes ontbraken. Nu blijkt tussen de recommends van gcalctool gnome-icon-theme-symbolic te staan, en dat lost het "probleem" inderdaad op. Vreemd genoeg staat die niet bij de recommends van gcalctool, en dit moet ik misschien toch maar eens melden?

Verder had ik wel problemen met het installeren van Avidemux. Die laatste gebruik ik voor het coderen van video's opgenomen met mijn analoge videokaart. Ik had die vroeger geïnstalleerd vanaf de repo van Deb(ian) Multimedia, maar ik wens die repo niet langer te gebruiken, aangezien het zowat het hele Debian multimedia-arsenaal vervangt, en ik toch meer vertrouwen hecht aan Debian zelf. Daarnaast heb ik zo mijn twijfels over de redenen voor het repackagen van die pakketten.

Nu zou ik dit kunnen oplossen door de repo toe te voegen met een lage prioriteit, maar dan kom ik nog steeds in de problemen, aangezien dan sommige pakketten de deb-multimedia versie vereisen. De oplossing was dus de nodige pakketten te downloaden, een paar aanpassingen te maken aan de dependencies, en die nieuwe pakketten dan toe te voegen aan mijn repo, voor zowel i386 als x86_64.

En als laatste had ik nog een probleem met SMPlayer. Die heeft als dependecy mplayer of mplayer2, en die laatste werd geïnstalleerd. Echter, hiermee ging het automatisch selecteren van de nodige codec nooit goed, en moest ik zelf de gebruikte codec selecteren in SMPlayer. Rechtstreeks met mplayer2 lukte het trouwens wel, wat me dus laat vermoeden dat het om een compatibiliteitsprobleem gaat tussen de mogelijkheid een codec te selecteren in SMPlayer en mplayer2. Door mplayer echter handmatig te installeren in de plaats van mplayer2 was het probleem echter opgelost.