Digitaliseren

De oude videospeler was al een hele tijd kapot. Daarom kocht ik in 2010 een Daewoo SV-230, maar ik had op dat moment weinig tijd, en moest uiteindelijk tot de conclusie komen dat het geen storing was in de cassette, maar dat de videospeler gewoon na een tijdje de synchronisatie verloor, en er bleek niets te doen om dit op te lossen.

Om die reden werd er op het einde van vorig jaar een Funai D50Y-100M aangekocht in promotie bij de Eldi. De bedoeling was, en is, om de VHS collectie eindelijk eens te gaan digitaliseren. Er waren echter een paar problemen met de kwaliteit. Er verschenen geregeld groene banden in het scherm. Daar had ik een oplossing voor proberen te vinden met filters bij het coderen, maar dat lukte toch niet helemaal. Uiteindelijk besloot ik om eens te kijken wat het verschil is met wanneer ik de oude JVC, die ik in Gent gebruik voor mijn Raspberry Pi, te gebruiken om het SCART signaal van de nieuwe videospeler om te zetten in een antenne-signaal.

En dat bleek heel veel beter. Echter, waarschijnlijk ligt de oorzaak elders, en dan wel in het afstellen van de frequentie. Zo zou, volgens de West-Europese standaard (volgens scantv), kanaal 37, waar ik de video nu op gezet heb (zonder een inkomend antenne-signaal wel te verstaan, anders lukt het niet) op frequetie 558.25 Mhz. Echter, als ik mijn TV laat zoeken, dan geeft hij 559 Mhz (TV geeft geen getal na de komma, dat is finetuning), en dat komt dan weer overeen met de Oost-Europese standaard van 559.25 Mhz. En dan heb ik heel weinig storing. Als ik hier echter 559.50 Mhz van maak, dan heb ik perfect beeld, of toch zo perfect als het ooit zal worden met een VHS band. Met andere woorden, het is zeer goed mogelijk dat finetunen van de frequentie het probleem bij de Daewoo ook had gelukt. Misschien dat, als ik ooit tijd te veel heb, het eens test.

Maar, ergens hoop ik nu ook dat de Daewoo minder last zal hebben van storing op zijn videokanaal (die ik dus gebruik om een AV-kanaal te hebben voor mijn Raspberry Pi) door mijn computerscherm dan de oude JVC. De JVC heeft bijvoorbeeld ook erg veel last van statische elektriciteit, waardoor er nogal wat fijne stofdeeltjes aanhangen en een zwarte laag vormen. Dat zou nu misschien wel beter kunnen zijn. We zullen zien. Het digitaliseren kan in ieder geval beginnen.

Verder heb ik na wat testen gevonden dat 47 de ideale waarde is voor de saturatie. Op die waarde komen de kleuren van de video overeen met de opgenomen kleuren wanneer ik die afspeel op mijn TV. We krijgen dus in /etc/rc.local:
v4l2-ctl -c saturation=47

24/06/2013, 23:00:
Bij nog wat verder testen bleek toch de oude instelling beter, en gaf bij hij een nagenoeg perfect beeld op:

v4l2-ctl -c saturation=50
v4l2-ctl -c hue=-15