Fonts

Eergisteren ben ik begonnen met het aanpassen van mijn stylesheets, en Verdana, die meestal geen alternatief had, te vervangen door sans-serif. Nu, toen ik vandaag dit ook wou doen op het forum en de site (blog en uploads waren reeds gebeurd) vroeg ik me af hoe men aan het Sans font komt onder Debian. Dit is een soort voorstelling van het standaard sans-serif font. Dit wordt geconfigureerd in /etc/fonts/conf.avail/60-latin.conf, waar in principe Bitstream Vera Sans als eerste staat, maar tegenwoordig wordt dit niet meer geïnstalleerd, en wordt dus de 2de in de rij gebruikt, DejaVu Sans, welke eigenlijk een doorontwikkeling is van de Bitstream font. Nu, dit is volledig conform mijn vermoedens.

Nu, de reden dat ik Verdana overal wou veranderen is gedeeltelijk uit principe, om de gebruiker de vrije keus te laten wat voor font te gebruiken, maar ook ingegeven door het feit dat ik al een tijdje, op Citrix voor Athena na (en het BIOS), alle non-free software verwijderd heb van mijn Eee PC, al was het niet veel, enkel unrar, flash en de MS fonts. Nu, de fontconfig op mijn Eee PC blijkt niet geüpdatet te zijn bij de upgrade naar Wheezy, want op mijn desktop wordt er automatisch een andere sans-serif gebruikt.

Nu, er zijn ook een aantal aliassen gemaakt in 30-metric-aliases.conf, maar niet voor Verdana. Nochtans, DejaVu Sans kan zeker als vervanger voor Verdana dienen, al gebeurt dit dus op zich automatisch, aangezien dat het standaard sans-serif font is. Echter, MyBB definieert bijvoorbeeld als alternatief voor Verdana Arial, die heeft wel een alias. Hierdoor bestaat Arial dus plots, en wordt "Arial" gebruikt. Nu, ik zou liever hebben dat dit netjes Verdana is, en dus moet ik de code, of toch zeker die van het MS font naar het vrije alternatief (het omgekeerde staat er ook in, maar is dus hier zeker niet nodig), kopiëren naar .fonts.conf in mijn home directory. Als ik die code dan aanpas voor het gewenste effect bekom ik het volgende:

<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE fontconfig SYSTEM "fonts.dtd">
<fontconfig>
	<alias binding="same">
	  <family>Verdana</family>
	  <accept>
	  <family>DejaVu Sans</family>
	  </accept>
	</alias>
</fontconfig>