Raspbmc

Vorige week is hij eindelijk toegekomen: mijn TSOP4838 ontvanger die ik op 20 februari (!!!!) heb besteld. Deze stond al sinds 27 februari gemarkeerd als klaar voor verzending en via de website zelfs als verzonden (Conrad stuurt GEEN bevestiging van verzending), maar ik heb die nooit ontvangen. Ik heb daarvoor tweemaal contact opgenomen met Conrad, via de website, en nooit geen antwoord op gehad. Toen ik vorige week maandag belde (was wat weigerig, want het kost 1 euro per minuut vanaf een GSM) bleek het net afgehandeld te zijn. Leuk detail: in mijn doos zat een mooie factuur! Nochtans had ik met voorafbetaling gewerkt (dat koste me 7 euro verzendkosten, maar uit privacyoverwegingen wou ik niet betalen via een systeem dat vanaf de server inlogt op mijn PC banking account! Daarnaast bleek bankcontact via hun website niet te werken met Fortis) en hiervan reeds bevestiging gekregen op 25 februari! Nu moet ik zeggen dat het me een beetje tot hier (wijzend 2 meter boven het plafond) zit, en ik dan ook zal trachten om Conrad te mijden. Probleem is echter dat zeker voor zaken als die IR-receiver er niet echt heel veel goede alternatieven lijken te bestaan. Creditcards, hoge verzendkosten en bulkbestelling, daar ben ik niet echt in geïnteresseerd.

Nu was het idee dus om die TSOP receiver aan te sluiten op mijn Raspberry Pi, en dan een multifunctioneel "baksje" (voor de niet-West-Vlamingen: afstandsbediening) uit de Action, die ik had gekocht voor mijn TV op mijn kot gebruiken om de Pi aan te sturen. Nu stond er Raspbian op, en dit moest Raspbmc worden. Dit genoot mijn voorkeur wegens het gebruik van de Debian basis, zoals Raspbian (is het niet op Raspbian gebaseerd?), wat een groot pluspunt is, en zelfs noodzakelijk, aangezien de Pi enkele tunnels naar het netwerk in Eggewaarts moet openhouden, en de externe HDD moet beschikbaar gesteld worden via NFS. Oorspronkelijk was het de bedoeling om dit alles op een Kingston kaartje te doen die ik al klaar had gelegd. Door het lange wachten is het echter waarschijnlijk van mijn bureau gevallen, en zo bij het vuilnis terecht gekomen ...

Ik heb dan maar mijn kleinere Samsung gebruikt die ik reeds gebruikte voor Raspbian. Nu is alles ingesteld. Het was even zoeken om mijn baksje goed in te stellen voor XBMC. Als basis gebruikt ik deze handleiding. Of toch gedeeltelijk. Ik had XBMC reeds ingesteld op een eigen config. Om zo'n config aan te maken gebruikte ik het volgende commando:
irrecord -d /dev/lirc0 ~/lircd.conf

Dit heb ik een aantal keer herhaald voor een paar verschillende mogelijke configuraties van het baksje zelf. Het was wel een probleem om het contextmenu te openen met een toets. Eerst had ik getracht met KEY_CONTEXT_MENU, maar dat lukte niet. De toetsenboordcombinatie is m, en dus probeerde ik KEY_M. Ook dit lukte niet. Vervolgens heb ik verschillende configs bekeken en uiteindelijk lukte het met KEY_TITLE.

Nu had ik ook een DVB-T usb-stick besteld, en ontvangen. Nu is het probleem dat deze pas sinds kernel 3.8 standaard wordt ondersteund. Standaard gebruikt Debian Wheezy, die al enige tijd voorbij de feature freeze is, 3.2, Raspbian gebruikt 3.6. Dit wordt dus compileren, en dat ben ik momenteel aan het doen volgens deze instructies.