Recommends

Ik heb zonet iets redelijk confronterends ontdekt. Al jaren gebruikt ik Debian gebaseerde besturingssystemen. Eerst jaren Ubuntu (met periodes Xubuntu, en zelfs even in het begin Kubuntu - ik denk een paar weken toen) en nu meer dan een jaar Debian en pas nu heb ik ontdekt hoeveel rotzooi er veel te veel wordt geïnstalleerd. Niet alleen de afhankelijkheden worden immers standaard geïnstalleerd ("depends"), maar ook alle "recommends". Dit kwam nu naar voren toen ik GNOME verwijderde, en ik een heleboel bleef houden, die automatisch geïnstalleerd was, maar niet verwijderd werd toen ik het task-pakket en zo verwijderd had. Steeds verwijderde ik zaken, en steeds bleven er zaken over, die dus niet via autoremove verwijderd werden, maar wel perfect overbodig waren.

Maar daar was mijn frank (de Boudewijnen waren voor mijn dacht ik, dat terzijde :P) nog niet gevallen. Die had nog wat meer tijd nodig (in Griekenland vallen ze sneller?). Het was toen ik alles opnieuw geïnstalleerd had, en zag dat er terug een half GNOME systeem was geïnstalleerd. En tijdens wat opzoekwerk vond ik eerder toevallig het probleem, ik weet niet meer precies waar, maar het kan eenvoudig worden opgelost door de optie Install-Recommends in /root/.synaptic/synaptic.conf en /etc/apt/apt.conf.d/99synaptic. Voortaan worden recommends niet meer standaard geïnstalleerd. En dat werpt zijn vruchten af: 76 pakketten in plaats van 227 voor dezelfde gewilde programma's. Voortaan bepaal ik zelf welke recommends ik ook effectief wil hebben.

Volgende stap is nu natuurlijk ervoor zorgen dat ook bij autoremove de recommends worden verwijderd. Hier moet ik nog eens voor kijken, maar deze en deze pagina geven me wel de nodige hoop ;)

03/04/2012, 01:05:
Ik heb de aanpassingen aan apt.conf.d nu ondergebracht in een bestand 99zparetje, zodat het duidelijker is wat de functie is, en wat nu mijn specifieke opties zijn. Dit is de inhoud:

APT::Install-Recommends "false";
APT::AutoRemove::RecommendsImportant "false";

Zoals je ziet was de eerste optie in de tweede link dus de goede. Echter, zo wordt hij te enthousiast vrees ik, want hij zou nu 244 pakketten verwijderen. Ik zal dit morgen wel eens onderzoeken, maar op het eerste zitten er een paar programma's in die ik wil houden. Maar, bijvoorbeeld ook de kernel headers mogen weg, blijkbaar, wat inderdaad klopt volgens de beschrijving. Ik zal het in ieder geval eens proberen op mijn EeePC met deze opties. Mocht ik ze allemaal verwijderen, wat ik niet ga doen, komt er 1366 MB vrij. Maar bijvoorbeeld lame, openssh-blacklist, thunar-volman, vim, xfce4-powrmanager en xscreensaver kan ik nog nodig hebben, al moet ik het nog eens controleren. Mogelijk zal er ook teveel van latex verwijderd worden, maar dat kan ik dan nog herinstalleren.

03/04/2012, 15:00:
Ik heb het nu ook gedaan op mijn EeePC, maar dat was een beetje een "teleurstelling", want ik kon er geen ruimte mee vrijmaken, doordat er blijkbaar geen automatisch geïnstalleerde pakketten waren van het recommends type. Toen bleek echter dat mijn post hier gewoon fout is. De tweede regel moet uiteraard ook gewoon false zijn! Dit heb ik hierboven aangepast. En nu blijken er toch wat pakketten weg te mogen. Onder andere een heleboel libraries van oa hugs en qt. Zaken als bzip2, openoffice.org-lath, openssh-blacklist, qt4-qtconfig, tango-icon-theme, unzip, xfwm4-themes en zip heb ik behouden. Na wat onderzoek ook gnome-keyring, notification-daemon, ntfs-3g, ntfsprogs, ttf-lyx en xfonts-mathml en voor de zekerheid usb-modeswitch. Zo kon ik 199 MB vrijmaken, en kon ik met enkele MB's texmaker en gcalctool installeren, omdat yelp en zowat alles van latex niet standaard wordt meegeïnstalleerd.