Backup ruimte (3)

Het begint op een belgische regeringsvorming te lijken, want vandaag kreeg ik terug een mailtje over mijn backups, ditmaal van mijn nieuwe virtuele server:
scp: /home/online-urbanus-be/mysql/8804games/1323270027.gz: Disk quota exceeded

Tja, die limiet bedraagt 1 GB, en het is voorlopig onmogelijk fundamenteel te laten groeien. Op de partitie is er nog 500 MB over, maar we moeten rekening houden met de werking en groei van andere virtele servers. Ik zou wel bijvoorbeeld de mailserver kunnen verwijderen, aangezien die nu toch niet kan functioneren, maar ik laat het liever met rust. Het is dus zaaks om ten laatste na de examens de partitie te laten groeien, en dus voorlopig een oplossing te vinden.

Dus, heb ik maar eens snel gekeken of er nog wat kan verwijderd worden, en dat bleek toch een 20 MB te zijn, door het volgende (in 101 keren :P) te verwijderen, met dank aan deborphan:
sudo apt-get purge apache2-doc libcups2 console-tools-dev libwbclient0 libaprutil1-dbd-sqlite3 libaprutil1-ldap libaprutil1 xkb-data libtalloc2 unixodbc libdb1-compat libapr1 libpam-foreground

Maar dat is dus zeker niet de oplossing. Om de tijd te overbruggen moet ik gewoonweg ofwel backups automatisch verplaatsen naar de server, minder backups houden (op de vrituele server) en/of pogen de backups wat kleiner te krijgen, en daar zit toch wat in!

De backups van de Game Section zijn immers zo'n 8 MB per stuk, en als je weet dat ik er elke nacht 126 laat staan, weet je dat ik toch wel 1GB nodig heb om dit probleem op te lossen, en die heb ik dus niet. Ik heb reeds in het verleden eens gekeken en de wiki neemt een groot deel van de database in. Zo blijkt ook dat alle verwijderde pagina's te spijt de ruimte niet is gezakt de laatste tijd, aangezien al deze pagina's bewaard blijven in de database. Gelukkig blijkt er een tooltje te zijn om de database een beetje op te schonen. Hier volgt dus meer over.

08/12/2011, 18:15:
Ik heb zonet 647 pagina's verwijderd, al ben ik niet zeker hoeveel dit nu precies heeft opgebracht, de tellertjes lijken niet echt correct te zijn (en ik weet niet meer hoeveel ze aangaven voor het verwijderen :P). Nu ik moest wel eerst de wiki_archives tabel legen. Ik heb het eerst even gecontroleerd en daar stonden inderdaad alleen de verwijderde pagina's in. Nu blijkt wel dat er heel wat nog kan gesnoeid worden bij de mybb_users tabel. Die zou volgens de tellertjes, die ik niet helemaal vertrouw, toch zeker de som niet, toch ook ferm wat plaats innemen. Waarschijnlijk zijn er veel zondaars meet een mooie signature ...

08/12/2011, 23:31:
En het probleem is nu voorlopig opgelost. De backups worden nu automatisch gekopieerd naar /media/BACKUPS/VZ104 waar ik ze langzamer zal verwijderen. Dit heb ik kunnen doen door het delete argument weg te laten:
rsync -avrz -e ssh /home/online-urbanus-be/mysql/8804games kevin@192.168.1.4:/media/BACKUP/VZ104