Backup ruimte

Ik zag zonet dat ik gisteren een mailtje heb gekregen van PCextreme waarin ze me wijzen op het feit dat ik momenteel 110% van mijn backup ruimte opsoupeer. Momenteel worden daar de backups van het forum en de Game Section Community geplaatst. Ik ben momenteel de backups aan het downloaden. Ik zal nu versneld werk maken van mijn ideeën over mijn backups. Ik ga voorlopig de ruimte niet uitbreiden totdat ik een definitief besluit heb genomen of ik zelf een backup ruimte zou inrichten door middel van VPS. Daarbij zou ik 3,32 per maand kosten voor 25 GB, wanneer ik mijn backup ruimte uitbreid naar 2 GB zou dat 2 euro per maand zijn. Echter, ik denk toch dat ik die stap enkel zou zetten als ik dan ook meteen mijn server verhuis. Dan doe ik dit deze zomer, en zeg ik dan mijn hosting op voor volgend jaar. Zal ik dus wel een 4-tal maanden mijn hosting betaald hebben, maar niet meer gebruiken, echter de prijs van een VPS is lager dan mijn huidige hostingpakket.

Als ik dan effectief alles zou overbrengen naar een VPS zorgt dat echter voor een zeer grote eigen verantwoordelijkheid, welke ik momenteel nog niet vlekkeloos zou kunnen uitoefenen. Ik heb bijvoorbeeld nog geen enkele ervaring met het opstarten van een IMAP server. Ik betwijfel zelf dan ook of ik er aan zal beginnen. Misschien wel als ik voldoende geëxperimenteerd heb met die technieken. Maar voorlopig laat ik het wel zoals het is. Daarnaast is mijn hostingpakket terug uitgebreid, maar ook met een opslag van 0,5 euro. eigenlijk is mijn hostingpakket veel te groot geworden, al sinds de vorige upgrade. Ik zou gerust kunnen downgraden, alleen weet ik niet of er een downgrade optie bestaat. kan/kon ook de upgrade van mijn huidige pakket tegengaan, maar dan verloor ik ook recht op volgende upgrades, en vermits je nooit weet wat de toekomst brengt heb ik daar een beetje moeite mee ...

Eigenlijk blijven er dus toch maar twee opties over: of ik upgrade mijn backup, of ik verander mijn backup beleid. Ik zit er aan te denken om voortaan de mysql backups ook terug op te slaan op de hosting zelf, en de mysql backups niet meer op de backup server te plaatsen. Dit kan toch zorgen voor uitstel van executie. Wanneer de site in zijn geheel over die grens zou gaan, dan doe ik wel 2 GB ruimte, denk ik, en zou ik het waarschijnlijk zowel op een virtuele server hier, als op de backup server kopiëren, mijn backups.

Ik zal dus server 104 starten, een ssh server instellen die enkel verbinding kan maken vanaf PCextreme, ook geen lokale verbindingen dus, lokaal inloggen zal dus enkel rechtstreeks vanaf de server kunnen. Verder zal ik alles netjes verwijderen, zodat mijn partitie niet meteen volloopt. Ik had immers enkele partities aangemaakt voor OpenVZ, maar heb uiteindelijk er maar een van gebruikt, en dat was de eerste, maar ook de kleinste. Ik zal dus eens moeten kijken om de partitie op te schalen, maar doe dat liever nu niet. Dit zal waarschijnlijk een werkje voor volgende week worden.