Wake on Lan

Wake on Lan, het is iets wat ik al langer in gedachten had als een van de mogelijke oplossingen om terug analoog te kunnen opnemen. Momenteel neem ik enkel digitaal op via DVB-T. Echter, het is nu toch denk ik wel al een jaar dat de kwaliteit van het signaal sterk vermindert lijkt te zijn. Er is heel vaak storing, en dat zorgt er voor dat ik het niet kan coderen. Dan heb ik dus enkel het oorspronkelijke ts bestand, inclusief alle tijd voor en na het programma. Als ik het goed voor heb is het begonnen af en toe voor te komen bij de uitzending van seizoen 20 van FC De Kampioenen. Begin 2010 zou dat dus zijn. Het is in ieder geval 2010. Ik heb een versterker en een antenne, maar toch blijven er errors voorkomen. De kwaliteit van het DVB-T beeld is vele malen beter dan dat van de analoge TV, maar ik verkies een slechter beeld, dat ik netjes kan afspelen op de media speler, en die in alle omstandigheden zonder extra ballast zit, boven een beter beeld die niet altijd afspeelbaar is op de mediaspeler, en zoiezo het nodige doorspoelwerk vereist.

Nu, ik wil dus beiden opnemen, als de DVB opname goed is, dan gebruiken we die, maar anders is er nog de analoge als backup. Nu, om dit te doen heb ik twee opties: ofwel koop ik een nieuwe analoge ontvanger voor USB, ofwel zorg ik er voor dat mijn PC dus op de momenten dat hij moet opnemen ook effectief aanstaat. Nu, die nieuwe ontvanger heeft natuurlijk als nadeel de prijs. Dat is toch al snel een nieuwe uitgave van 35 euro, en dat terwijl ik al een kaart heb. Echter, door gebruik te maken van een zuinig Atom MINI-ITX bordje, heb ik slechts één uitbreidingspoort, en die gebruik ik reeds om gigabit internet te hebben voor mijn server. En op de koop toe is dat er eentje van het PCI-expres type, en mijn TV-kaart van het PCI type.

Maar als ik dus gewoon een scriptje maak die de analoge opname verzorgt kan dit allemaal met mijn computer. Ik controleer gewoon of deze opgestart is, dit kan ik bijvoorbeeld doen door middel van ssh. Vervolgens geef ik de wakeonlan indien nodig. Dit vervolg ik met een sleep van 5 minuten, zodat de computer de kans krijgt alles terug in te laden en tot zijn positieven te komen. Vervolgens doen we gewoon het nodige voor de opname en uiteindelijk sluiten we de computer terug af, indien nodig.

Dus, ik ging op zoek, en vond al snel een pagina over dit onderwerp op de Debian wiki. Daar staat de nodige info over het onderwerp, die kwa toepassing toch wat afweek bij mij.
Alseerste heb ik dus het volgende commando uitgevoerd op mijn computer:

sudo apt-get install ethtool
sudo ethtool -s eth0 wol g

Maar, dit bleek achteraf na herstarten en dergelijke te blijven zoals het was, dus alle verder trucs waren overbodig gebleken.

Vervolgens was het de beurt aan mijn server. Daar heb ik gekozen voor het pakket wakeonlan. Dat heeft als argument mijn macadres heeft, die ik kon vinden bij de instellingen van mijn netwerkverbinding. Dit werkte zeer goed, maar ik mocht mijn computer niet helemaal uitschakelen, maar ik moest heb in slaapstand zetten (of pauzestand, maar dan verbruikt hij nog energie). Ik moet nog eens kijken hoe ik dus kan hibernaten vanuit de commandline.

09/10/2011, 13:00:
Ik ben het blijkbaar vergeten melden, maar ik heb dus het werkende commando gisteren gevonden. Met het volgende commando zal de computer hibernaten:
sudo pm-hibernate

Ik zal dus de voorbereiding (dwz het opstarten van mijn desktop) moeten doen als root, de rest doe ik gewoon als gebruiker.

10/10/2011, 18:00:
Gisteren heb ik het eens geprobeerd vanuit mijn kot. Ik heb mijn PC voor vertrek herstart en aan gelaten. Als ik het commando sudo pm-hibernate ingeef, dan zal hij dit effectief doen alleen sluit hij de ssh verbinding niet af. De wakeonlan lukt niet vanuit een virtuele server. Waarschijnlijk een probleem met de virtuele netwerkkaarten. Maar, ik hecht er eigenlijk geen belang aan. Ik moet wel nog eens kijken hoe ik er voor kan zorgen dan mijn ssh verbinding vanzelf stopt, zonder dat ik eerst een tweede keer moet inloggen en daar de ssh verbinding verbreek met een mooie killall ssh. Het is niet erg elegant, en is geen goede optie bij automatisatie. Daarom dat ik denk in de richting van een ssh verbinding die enkel dat ene commando doorgeeft, en waarbij dit commando in de achtergrond wordt gestart. Dat zou de oplossing kunnen zijn.