Backup ruimte op

De laatste dagen krijg ik geregeld een mailtje dat een backup niet is gelukt omdat de schijfruimte op de backup server op is. Nu heb ik even gekeken en blijkt dat ruim 200MB van de beschikbare 1 GB besteed wordt aan deze database backups. Daarom zou ik nog slechts een backup per dag op de backup ruimte plaatsen, of misschien zelfs geen enkele. De andere plaats ik dan op mijn eigen server. Daartoe start ik dan een nieuwe server.

Echter, ik moest nu beslissen of ik een afzonderlijke MySQL server zou gebruiken voor mijn virtuele servers, voor als ik bijvoorbeeld een extra service wil gebruiken op een extra server die gebruik maakt van MySQL. Daartoe wilde ik even controleren of er dus al iets geïnstalleerd was op server 101. Echter, ik dacht eerst even de updates te installeren ... Even vergeten dus dat dit fout afloopt... Deze upgrade naar Debian is echter niet gebeurd, en ik zal zeker nog wachten tot er een nieuwe Debian versie is. Dus volgende zomer, of de zomer daarna zou het moeten gebeuren. Ik wil het niet tijdens het academiejaar, aangezien dit niet in één dagje klaar zal zijn, vrees ik. Al heb ik natuurlijk van alle configuraties een backup, en staat de persoonlijke informatie allemaal op afzonderlijke partities.

Maar soit, ik zal nu dus 101, 103 en 104 creëren. Ik zal dan nog wel eens kijken om 102, de simutrans server terug in gebruik te nemen. Daartoe heb ik terug de Ubuntu 10.04 template gedownload, aangezien het er op lijkt alsof die templates steeds geüpdatet worden. Ik zal dan misschien met een 201 testen of het upgraden werkt.

16/09/2011, 15:50:
Er is inderdaad een verschil tussen beide templates, de grootte verschilt alvast.

16/09/2011, 16:19:
Ik dacht zonet aan iets tijdens het opstellen van mijn servers: samba staat standaard geïnstalleerd, en dat is niet nodig, en dus iets at handig verwijderd kan worden. Vroeger heb ik nog zaken verwijderd, waardoor ik problemen kreeg. Of dit nu was omdat ik gewoon te veel verwijderde, of simpel omdat er een bug in de template zat, ik weet het niet, maar dit is nu toch verwijderd.

apt-get purge auto-remove samba-common samba-common-bin

Dit resulteerde ook in het verwijderen van samba en smbfs. Het was in ieder geval de moeite, 36,8 MB, en dit 5 keer, is toch al een mooie brok. Zeker als je weet dat de partitie voorlopig nog 5 GB groot is.

16/09/2011, 16:23:
Even over iets anders: 2011 is toch wel een record jaar: 8 posts tot nog toe. Minder dan eentje per maand, terwijl het gemiddelde vaak rond de 10 per maand lag, dacht ik.

16/09/2011, 16:31:
Ik heb daarjuist een grote fout gemaakt. Ik heb weliswaar de web-bestanden bewaard, maar ik had blijkbaar dan toch geen backup, waardoor ik dus alle logs en instellingen van apache en awstats dus terug kwijt ben. Ik hoop maar dat ik deze keer niet zoveel werk zal hebben om het naar wens te krijgen. Ik zal het trouwens deze keer wel hier rapporteren. Ik had het gestart tijdens de les Aardrijkskunde, en pas veel later het afgewerkt, waardoor het er nooit is van gekomen. Maar het toont nogmaals aan hoe belangrijk een backup is. Ik ga meer backups nemen, al zullen ze niet volgens de regels van het spel gebeuren. Backup ruimte er voor betalen gaat me net iets te ver. Eventueel dat ik bepaalde zaken wel backup naar mijn desktop, maar de meeste zaken zullen enkel gekopieerd staan op een afzonderlijke partitie op de server.

20/09/2011, 16:43:
Om nfs te kunnen starten in de virtuele machine moet je eerst portmap verwijderen en terug installeren. portmap is namelijk gedeeltelijk verwijderd, waardoor de installatie van nfs niet kan voltooid worden, en de virtuele machine dus onbruikbaar was, althans het package management.

20/09/2011, 18:43:
NFS kan ik niet aan de praat krijgen, want daar heb je een kernel module voor nodig. Waarschijnlijk lukt het wel met een andere OpenVZ kernel, anders gecompileerd, maar ik zal het maar zo laten. Ik zal ssh gebruiken voor de backups. Misschien dat ik er bij de upgrade van mijn server nog eens naar zal kijken.