Debian

Vorige week was er een probleem met Smartboard op school, waarop de leeraar me heeft gevraagd om Ubuntu mee te brengen naar school. Aanvankelijk had ik 10.04 meegenomen, ik had immers niet gedacht aan de nieuwere 10.10. Nu, na de installatie liep de boel steeds vast: muis en toetsenbord werkten niet meer, wat sterk lijkt op mijn problemen, die ik toen toeschreef aan PS/2.

Nu ik heb vervolgens 10.10 gedownload, en meegenomen, en zelf ook geüpgraded. Nu, ik had dit eerst gedaan in een virtuele machine, en daar startte het veel sneller op, en dus besloot ik om een herinstallatie uit te voeren, veronderstellend dat het probleem lag bij de upgrade. Echter de grafische installatie wou niet opstarten, en dus heb ik de alternative versie gebruikt. Na de installatie had ik echter hetzelfde probleem van een scherm met zwarte en witte kotjes als bij de grafische installatie. Dit kon ik oplossen door de grub opstart-regel aan te passen.

Maar, laat ons zeggen dat dit de druppel was. Bij 10.04 had ik immers het probleem dat vaak het verkeerde programma afsloot wanneer de grafische effecten uit stonden. Komt dus de ontdekking dat de problemen met mijn muis waarschijnlijk ook aan Ubuntu lagen. Als je dat telt bij de problemen die ik had bij 9.10, die ik hier wel eens Ubuntu ME heb genoemd. Daarom heb ik besloten om over te stappen op Debian.

Toen volgde uiteraard de vraag of ik de stable of testing versie zou gebruiken. De stable versie bevat echter zeer oude software, maar het lijkt er wel op dat de backports verder staan dan die van Ubuntu, waar de pakketten soms zelfs niet te installeren vallen. Daarom had ik even voor de stable gegaan. Echter, tijdens de installatie zag ik dat ext4 niet in de lijst van ondersteunde bestandsformaten stond. Wat opzoekwerk leverde al snel op dat dit wel in de testing versie zit.

De testing versie is het dus geworden, en de software is dan ook relatief recent. Enkel Firefox, of beter gezegd Iceweasel, is met 3.5 een beetje verouderd, maar dat is geen ramp.

Bij het installeren van de nvidia drivers selecteerde Synaptic automatisch de kernel van 486. Gelukkig bleek dat dit eenvoudig opgelost worden door handmatig een andere versie te selecteren. Debian had zelf voor 686 gekozen, maar ik heb dit toen aangepast aan 686-bigmem, dewelke ondersteuning biedt voor een hoeveelheid RAM tot 64GB (PAE), wat noodzakelijk is om mijn 4GB te benaderen.

Verder diende ik dezelfde aanpassingen te maken zoals ik ze al een tijdje doe, met name enkel de trash icon activeren, de grootte van de iconen aanpassen, de thumbnails uitschakelen en de volgende wijzigingen die ik nog niet in detail hier vermelde:
- desktop - gnome - interface - menus_have_icons
- desktop - gnome - interface - buttons_have_icons

Verder viel op dat er heel wat minder programma's in de standaard repo's zitten. Echter, daar bestaat de debian-multimedia repo voor, die meteen ook de non-free zaken bevat. Desalniettemin heb ik zelf het aloude acidrip toegevoegd aan mijn repo, die nu ook voor squeeze beschikbaar is. En als laatste heb ik er ook de ubuntu versie van het sensors-applet toegevoegd aan de repo, aangezien die ook ondersteuning bood aan videokaarten.

Als laatste mededeling heb ik het feit dat ik de klok correct heb gezet op het winteruur, en de nodige berichten op uur heb gecorrigeerd.