Xvid vs MPEG-4

Zonet heb ik mijn test-opname van gisteren proberen te coderen met Xvid. Dit is op nies uitgelopen. Op dezelfde bitrate als het orriginele bestand krijg ik een afschuwelijke beeldkwaliteit. Het lijkt meer op een collage van vierkantjes dan op het journaal ...

Dan heb ik eens MPEG-4 ASP geprobeerd en die is wel goed meegevallen. Ik zal nog wel wat tests doen, maar het is zeer waarschijnlijk dat ik alles, ook analoge opnames zal gaan coderen met MPEG-4. De beeldkwaliteit is vele malen beter. De reden dat ik moet coderen is dat, zoals bij mijn vorige bericht al gemeld werd, het feit dat breedbeeld uitzendingen zonder zwarte balken gebeuren, ik vermoed op 1024x576. Dus moet ik het filmpje ook rescalen tot die resolutie, en dat gaat nu eenmaal gepaard met een volledige hercodering.

Als mijn eerste bevindingen dus kloppen heb ik onmiddellijk een oplossing voor mijn probleem met de bitrate van mijn analoge opnames. Zo zal ik toch nog zonder een groot kwaliteitsverlies kunnen voldoen aan de "eisen" van mijn DVD speler.

Verder moet ik wel eens kijken wat het probleem is met mijn DVD speler: zonet zag ik bij een van mijn testen dat de bestanden niet alfabetisch gesorteerd waren, en dat zou ik toch wel willen, anders wordt het alsnog bestandje voor bestandje starten ...