Pinacle PCTV DVB-T Stick Solo

Dinsdag heb ik een nieuw pakketje gekregen uit Nederland. Dit bevat het volgende:
- Pinacle PCTV DVB-T Stick Solo
- Western Digital 1TB externe HDD
- 8GB stick

De eerste er van is de belangrijkste: vanaf nu kan ik dus de twee belangrijkste zenders digitaal ontvangen, en dat is een gigantische vooruitgang. De kwaliteit is gewoon weg ongeëvenaard: een perfect glad beeld. Ik had uiteraard wel al gecontroleerd of er hier in Eggewaartskapelle wel een goede ontvangst was, en op de kaartjes leek het zo te zijn alsof er een goede binnenontvangst moest zijn, en dat is ook het geval. Met het meegeleverde antennetje haal ik al een ontvangst van 85%! Daarmee is de ontvangst beter dan die van de kabel ... :P

De reden dat ik voor de Pinacle koos was simpel: eerst zou ik een Hauppauge kopen, aangezien ik zeer tevreden ben van mijn analoge Hauppauge TV-kaart. Echter, deze heeft geen ondersteuning voor teletekst, en was niet in voorraad bij Cool-Prices. Verder las ik dat ook de Pinacle zou moeten werken met Linux. De reden voor een stick is dat ik wil dat een later aan te schaffen Atom-PC'tje ook zou kunnen opnemen met DVB-T.

DVB-T heeft in België een nadeel: vooralsnog zijn enkel de zenders van de VRT te ontvangen. Zelfs de Waalse zenders zijn theoretisch gezien niet te ontvangen. Het is desalniettemin een interessante techniek: meestal zonder abonnement kan er gewoon TV gekeken worden, en zelfs HDTV behoort tot de mogelijkheden.

Ondertussen heb ik al goed mijn draai gevonden bij het gebruik van het stickje. Echter, ik zal nog eens moeten zoeken naar een goede, werkende manier van opnemen, want dat is me nog niet gelukt... Daar later wel meer over ;)

De WD HDD is er gekomen uit pure nood: ik heb gewoon geen plaats meer op mijn 250GB HDD. Deze kan ik nu legen. Verder kan ik door de HDD te formatteren op FAT32 de HDD rechtstreeks gebruiken met mijn nieuwe DVD speler met USB ondersteuning. Echter, ik zal de bestanden allemaal moeten hercoderen, aangezien de huidige bestanden niet kunnen worden afgespeeld met de DVD speler. Voornamelijk 4:3 materiaal geeft problemen om vlot af te spelen. Ik zal dus moeten zoeken naar de maximaal haalbare bitrate, zowel voor DVB-T als analoog opgenomen materiaal. Die eerste heeft namelijk een lagere bitrate voor het geluid: 128 tov 224.