Xubuntu 9.04

Ik heb dus Xubuntu geïnstalleerd op mijn Eee PC, omdat ik Easy Peasy, de opvolger van het door mij voorheen gebruikte Ubuntu eee, niet echt zag zitten. Aanvankelijk liep ik daarbij nog op enkele problemen, zo kon ik de wireless adapter niet uitschakelen, en verliep het inloggen heel traag.

Dat eerste is wel heel vervelend, want dat kan de tijd dat je rustig in de auto kan werken ernstig inkorten. Eerst keek ik veen wat Synaptic me bood aan pakketjes specifiek voor de Eee. Ik vond er eentje die wel bruikbaar zou zijn, maar die kon ik niet installeren. Na zat zoeken blek dit een gekend probleem te zijn, die echter al grotendeels opgelost was. Echter, dat geldde niet voor de wireless shutdown.

Maar, gelukkig dacht ik plots aan het pakketje eee-control. Die had ik nog in Synaptic zien staan toen ik nog met ubuntu eee werkte, en dus zocht ik even hun site op.

Daar kon ik handig een deb'je downloaden, en na de installatie ervan bleek alles netjes te werken. Wel even het tray programmaatje uitgezet, a ik het nodig heb kan ik het nog altijd opstarten.

Het tweede probleem was in feite nog makkelijker op te lossen, al leek het eerst een oneindig probleem. Het probleem zat hem namelijk in het starten van xfce-settings-helper, waarvan het opstarten heel lang duurt.

Nu zou je natuurlijk denken: tja, schakel het dan uit, en dat is ook wat ik deed, maar telkens leek het zichzelf terug te activeren. Een hardnekkig bugje ... Maar, na wat zoeken vond ik de oplossing: het trage opstarten is op te lossen dor de keyboard layout op system default te zetten, waardoor de layout die geselecteerd werd tijdens de installatie word gebruikt, in plaats van de door de gebruiker geselecteerde layout. Zo word de inlog-tijd sterk verminderd!

Het is wel spijtig dat ik met Xubuntu het geluid niet kan regelen via het toetsenbord, maar daar valt wel mee te leven. Misschien probeer ik het wel eens voor elkaar te krijgen, maar het is zeker geen prioriteit.

Verder heb ik besloten niet voor de netbook launcher te gaan, maar gewoon standaard Xfce, maar dan wat geschikt om er beter mee te kunnen werken op een klein scherm. Hier beneden vind je een screenshot.

Ondertussen heb ik ook Ubuntu Netbook Remix eens geprobeerd. Het was allemaal een beetje hetzelfde als bij Ubuntu eee, maar het was wel wat traag. Nu kan ik wel niet zeggen hoe dat juist is ten opzichte van Ubuntu eee, aangezien ik het niet geïnstalleerd heb, maar zeker ten opzichte van Xubuntu was het gewoon traag: de muis bewoog zich niet vlot wanneer je je op de netbook launcher bevond.