Xfce 4.6

Wanneer ik deze morgen aan het lezen was in mijn PC-Active, dan werd ik er nog eens aan herrinnerd wat er zoal werd vernieuwd in Xfce 4.6. En toen las ik ook over het feit dat Xfce ook populair is bij netbook gebruikers. En toen schoot er me iets te binnen: Natuurlijk!

Een tijdje geleden al liep ik tegen het probleem aan dat Ubuntu eee is opgegaan in Easy Peasy, en dat dit voor wat ik wil niet bepaald een vooruitgang betekend, en dat terwijl ik toch echt ten laatste binnen een jaar een zal moeten upgraden, ik kan immers niet eeuwig blijven werken met een versie blijven werken uit april 2008 toen het principe netbook nog in zijn kinderschoenen stond.

Wat ik een slechte verandering aan Easy Peasy vind is allereerst het feit dat ze de cyclus van Ubuntu niet eer volgen. Nog qua ontwikkeling, nog qua versienummers. Zo is Easy Peasy 1.1 nog altijd gebaseerd op 8.10, terwijl we voor 9.04 nog moeten wachten tot 2.0, en bij Ubuntu zijn ze al bezig met 9.10. Met andere woorden: ze lopen achter de feiten aan.

Verder zie ik op verschillende plaatsen verschijnen dat de wireless niet meer zou werken met de 701. Eigenlijk heeft het dan al afgedaan, ik heb niet voor niets mijn Wireless netwerk uitgebouwd.

Dus had ik al eens gekeken naar de officiële Ubuntu versie voor netbooks, maar die lijkt me te zwaar, of ze stellen zelf te hoge eisen. Daarom had ik al gedacht om een gewone Ubuntu installatie te doen en dan alle overbodige onderdelen te verwijderen.

Maar toen dacht ik aan iets heel anders: gewoon Xubuntu installeren, en dan de nodige dingen installeren en verwijderen zodat ik mijn eigen Xubuntu Netbook Remix kan maken. Daarbij zal ik enkele handige tools installeren zoals in Ubuntu eee, enkele programma's verwijderen. Verder zal ik misschien proberen de Netbook Remix te gebruiken over de desktop, al is dat geen absolute noodzaak, we zien wel ;)

Ik zal in ieder geval als het zover is een lijst maken van de geïnstalleerde pakketten.

17/05/2009, 23:45:
Even de benodigde pakketten opsommen:
- go-home-applet: GNOME applet die in feite hetzelfde doet als de bureaublad tonen knop, alleen is het geen knop. Best wordt er wel voor een vervanger gezorgd of eens gekeken bij de xubuntu gebaseerde netbook distributies, want een xfce alternatief zou goed zijn
- human-netbook-theme: het aangepaste GTK thema voor netbooks, al weet ik niet of ik het zal gebruiken
- maximus: dit tooltje zorgt ervoor dat alle vensters automatisch worden gemaximaliseerd, wat handig is op zo'n schermpje
- netbook-launcher: Het vervangt als het ware het menu. Bij ubuntu ee noemde dit pakket nog ume-luancher.
- window-picker-applet: soort van vensterlijst, maar dan enkel met de icoontjes. Ook hier zal ik wel eens kijken naar een beter geschikt alternatief voor xfce

Verder zal ik wel een uitzoeken of je mogelijkheden hebt zoals sftp met thunar, of dat ik nautilus zal moeten blijven gebruiken.

EDIT: Nog even meegegeven dat het Xfce antwoord op gftp Gigolo is!