Backup Ruimte

Maandag heb ik bij de bestelling van de verhuizing van gamesection.org ook 1GB backup ruimte besteld, aangezien ik niet genoeg plaats zal overhebben na de verhuizing van de Game Section website om nog backups op te slaan, en die backup ruimte kost me slechts €12 per jaar.

Op deze manier kan ik vanaf nu elke dag de backup op de backup server bijwerken, en zo heb ik vanaf nu een snel toegankelijke backup van al mijn gegevens. Verder backup ik dan ook elke week alle bestanden naar de computer hier zodat ik ook een backup heb voor in geval dat ik een probleempje oploop bij het programmeren van een nieuw systeem, wanneer de oude bestanden nodig zijn om terug te kunnen stappen naar het originele werkende systeem.

Dit alles zal uiteraard verlopen via rsync. Verder worden ook de database backup van de Game Section Community Forums en het Online - Urbanus Forum op de backup server geplaatst om zo plaats te besparen. De eerste heeft namelijk momenteel 1,5MB nodig per backup, en dat voor 30 backups ...

Nu worden die backups dus automatisch verwijderd. Van de Community Forums is dat elke dag. Nu, wanneer dat die backups op de backup server staan is het echt wel gemakkelijker om die backups ook van daaruit te verwijderen.

Om dat te verwezenlijken moest ik nu (25 februari 2009 ;)) nog enkel mijn crontab file in gebruik te nemen, en dat was al snel gebeurd. Maar mij viel op dat ik de vorige commando's niet kon bekijken op de backup server. Even kijken en ik zag dat de backup server gebruik maakt van sh, terwijl ik thuis, en op de PCextreme servers gebruik maak van bash.

Nu had ik graag ook op de backup server dat graag zo gehad, al zal ik daar natuurlijk niet zoveel gebruik maken van de commandline, maar toch ... Dus, heb ik dit maar snel opgezocht:
Met het commando chsh kan je het shell programma wijzigen, wat ik dan ook gedaan heb. Vanaf nu heb ik ook op de backups server bash dus ;)