Hercoderen?

Ik heb onlangs mijn achterstand in het coderen van de afleveringen van "De Collega's" ingehaald, nu ik ontdek dat ik waarschijnlijk alles opnieuw zal (moeten) doen.

Zoals ik in oktober al melde zijn de uitzendingen die je opvangt met een TV-kaart geen 720 pixels, maar 768 pixels breed. Nu schoot me ineens iets te binnen: zou het niet beter zijn om in plaats van te verschalen van het beeld waar ik de zwarte randen heb van geknipt tot 720 pixels ik misschien beter zou blijven knippen tot op 720 pixels breedte.

Omdat te kunnen moet je eerst en vooral weten hoeveel je ervan mag doen. Daarom heb ik even een DVD opgelegd, die kan je namelijk pauzeren, om te vergelijken met de TV. Dan kwam ik aan iets van 700 pixels, waarna ik aan beide kanten 10 pixels minder afknipte.

Wat is het nut dan van die wijziging van manier van werken?
- Ik heb de indruk dat het knippen minder lang duurt dan het verschalen naar 720 pixels
- Sommige fijne details verliezen kwaliteit door verschaling

Maar, er zijn ook twee nadelen:
- De bestanden worden groter, doordat de hoogte groter wordt
- Nu heb ik ook stukken die je anders niet kan zien op de TV, die zal ik nu ook niet meer zien, maar het is geen nadeel tegenover vroeger, natuurlijk.

Nu, van het eerste trek ik me niet veel aan, aangezien kwaliteit toch wel primeert boven kwantiteit. Nu kan het natuurlijk zijn dat je je afvraagt waarom ik me eigenlijk wil beperken tot 720 pixels, wel het is zo dat mijn DVD speler beperkt is in het afspelen van bestanden die voldoen aan de PAL/NTSC standaard.

Alleen, dan sta ik voor het dilemma: moet ik nu terug alles hercoderen? Dat kan perfect, behalve dan de volgende dingen die ik gedigitaliseerd heb, maar dat dus ook opnieuw kan doen:
- Oesje
- De Collega's maken de brug

Een berekeningetje leert me dat alle "De Collega's"-afleveringen kunnen gecodeerd zijn binnen een 5-tal dagen wanneer ik hem elke dag zo'n 12 uur laat coderen. De 3 afleveringen van FC De Kampioenen en 4 afleveringen van De smaak van de Keyser kunnen vannacht al volledig gecodeerd worden.

Ik zal dan volgende week dringend moeten beslissen of het huidige systeem goed wordt bevonden en dan alles die klaar is naar DVD schrijven om zo plaats te maken, of op zijn minst de ongecodeerde bestanden aan de HDD smijten want het begint stilaan vol te lopen. Heb nu wel plaats kunnen maken voor 60GB, maar als je weet dat wanneer de Collega's op DVD komen te staan en ook de opanme bestanden verdwijnen er 120.5GB vrijkomt, en dan te bedenken dat er nog bijkomt door het hercoderen, ...

[hr]

2009

En natuurlijk mag ik niet vergeten jullie allemaal een gelukkig Nieuwjaar te zeggen in deze eerste post van het jaar 2009 op dit blog.

We hebben het jaar in ieder geval hebben we het oude jaar met een gebruikers explosie, maar ik moet er wel bij zeggen dat het allemaal spam registraties zijn: namen met termen als Viagra, en emailadressen die verdacht veel op elkaar lijken ...

Om dat tegen te gaan zal er vanaf nu ene Captcaha controle zijn bij de registratie, en zullen die gebruikers verwijderd worden. Wanneer ik toch iemand verwijderd ten onrechte verwijder, biedt ik bij deze mijn excuses aan.