Backups

Vroeger had ik een cronjob die er voor zorgde dat er elke week een backup werd gemaakt van alle bestanden op Online - Urbanus. Toen de Game Sectie nog hier stond en die begon te groeien kwam ik alsmaar dichter in de beurt van mijn limiet, waarna ik dit ben gestopt.

Maar, eigenlijk gebied de veiligheid mij wel om dit toch te doen. Daarom zal ik een PHP-scriptje maken die een backup maakt, controleert op errors, en daarna een mailtje zendt met de melding dat de backup klaar is, en de vraag om die te downloaden.

Eerst natuurlijk het juiste commando vinden. Dat leek gemakkelijk, maar achteraf werd het tegendeel bewezen. Het is namelijk zo dat ik de backups, logs en statistieken natuurlijk niet mee wil backuppen. Dit kan bereikt worden door het gebruik van een exclude argument toe te voegen aan het commande, waardoor ik dit kreeg:
tar -czvf /home/online-urbanus.be/.backups/files/backup.tar.gz /home/online-urbanus.be exclude=/home/online-urbanus.be/logs exclude=/home/online-urbanus.be/stats exclude=/home/online-urbanus.be/.backups

Maar, met die code kreeg ik van alle exclude's na het maken van de backup de melding "Cannot stat: No such file or directory". Dat wil zeggen dat er ook telkens een backup zou worden gemaakt van mijn backups, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Na wat "googelen" vond ik deze site, waarna ik de volgende code kreeg:
tar exclude=/home/online-urbanus.be/logs exclude=/home/online-urbanus.be/stats exclude=/home/online-urbanus.be/.backups -czvf /home/online-urbanus.be/.backups/files/backup.tar.gz /home/online-urbanus.be

Nu werkt deze code wel, en kan ik mijn scriptje maken die dit commando uitvoert, de uitvoer aftapt, mogelijk controleert op errors en daarna mij een mailtje stuurt. Maar dat is natuurlijk niet ideaal, zeker dat laatste. Toch zou ik graag een versie van de backup op een andere plaats willen dan op de server zelf.

Daar kan ik in de toekomst wel een mauw aanpassen door een backupruimte van 1GB bij PCextreme (meer dan genoeg: de backup is een kleine 100MB groot) en daar zou ik dan ook een backup van de Game Section bij plaatsen. Dit zou me dan zo'n €12 per jaar kosten.